Jumaat, 2 Julai 2010

Bagaimana Cara Mengubah Tabiat Buruk?

Masnizam bertanya;

salam saudara, bagaimanakah caranya untuk membuang tabiat buruk yang telah sebati.... ?
contoh hisap rokok ke, berjudi ke atau suka mengurat ke atau apa2 saja.....

Jawapan saya;


Punca utama tabiat buruk ini payah diubah adalah kerana ianya sudah terbina didalam minda separuh sedar kita, dan pada pandangan saya sel-sel didalam tubuh badan kita sendiri yang telah ketagihkan kimia emosi dari setiap perbuatan kita tersebut. Maka mana nak terlawan permintaan bertrillion-trillion makhluk didalam tubuh badan kita itu.

Langkah pertama adalah dengan punyai kesedaran dihati bahawa apa yang kita lakukan itu suatu yang tidak baik. Cuba kaitkan tindakan kita sekarang dengan kesan pada masa depan, dan frontal lobe yang lemah amat payah untuk memikirkan hal ini. Maka haruslah juga kita berusaha agar kita punyai frontal lobe yang berfungsi dengan sempurna, caranya adalah dengan solat yang khusyuk yang mana ianya melatih frontal lobe untuk kembali berfungsi. Henti atau kurangkan aktiviti yang menyebabkan frontal lobe kita makin lemah seperti menonton TV rancangan "sampah", merokok ataupun mengambil dadah, apatah lagi arak.

Langkah kedua adalah dengan memberi arahan baru kepada sel-sel didalam tubuh badan kita, salah satu caranya adalah dengan visualisasi. Ambil masa beberapa minit setiap hari, lebih afdal lagi selepas solat subuh atau lepas bangun dari tidur. Bayangkan apa yang kita hajati, contohnya bayangkan bagaimana rakan menghulurkan rokok dan anda menolaknya, bayangkan apabila anda teringin nak merokok, anda lakukan kerja lain seperti minum air atau apa sahaja yang akan mengubah rutin harian anda. Bayangkan apabila ternampak gadis cantik kita menundukkan mata dari terus memandangnya. Insyaallah sedikit demi sedikit ini akan mengubah rutin harian kita dan makin lama tabiat buruk itu akan menjadi suatu sejarah. 

Hampir keseluruhan hidup kita ini dijalankan oleh minda separuh sedar, jadi eloklah kita boleh latih minda separuh sedar kita ini untuk membentuk peribadi yang lebih baik. Perlu diingat juga bahawa barat me"rasuk" minda separuh sedar kita semua melalui apa yang dipaparkan dari TV dan filem. Jika iman kita nipis, maka budaya mereka itu jugalah yang akan kita ikuti kerana TV dan filem itu adalah "alat pemukau" paling berkesan dan ia membentuk minda separuh sedar manusia dengan berkesannya dari apa yang mereka paparkan.

Apabila pelakon barat menyalakan rokok semasa beraksi didalam filem, apabila pelakon mengurat dan sebagainya dan jika filem tersebut memberi emosi yang mendalam, besar kemungkinan kita juga akan menjadi model dari 'acuan" yang mereka berikan itu. Cuba berhenti tengok TV atau selama seminggu, lebih lama lebih baik dan pada masa itu mainkan filem atau rancangan TV ciptaan anda sendiri didalam minda, aksi apa yang anda inginkan didalam kehidupan, kearah kehidupan yang mendapat berkat dan rahmat Allah dunia akhirat, insyaallah akan berhasil. Saya sudah melakukannya dan apa yang saya beritahu ini bukan cakap kosong sahaja.

Sila Kemukakan Komen Anda

Catat Ulasan

Soal Jawab SyurgaDiDunia © 2008. Template by Dicas Blogger.

TOPO